Skolen ved Dybbølsbro

Skolen ved Dybbølsbro
 

Byskole i det centrale København

Elever og lærere på Vesterbro har fået en ny, tresporet folkeskole. Skolen har været fire år under opførelse og slog dørene op i foråret 2025

København har fået helt ny byskole med navnet 'Skolen ved Dybbølsbro'.  

Skolen ligger i det sydvestlige hjørne af Den Hvide Kødby, på hjørnet mellem Skelbækgade og Ingerslevsgade.  

Byggeriet rummer 12.500 kvadratmeter og strækker sig over fem etager med udnyttede tagflader i flere niveauer.

Spiller sammen med omgivelserne

Der er i bygningsdesignet hentet inspiration fra den omkringliggende kødbys hvide industriarkitektur og på den måde skabt en skole, der spiller godt sammen med sine omgivelser.

Inspirationen kommer blandt andet til udtryk i det nye skolebyggeris simple, hvide facade og i de gennemgående, horisontale vinduesbånd, som begge dele kendetegner Den Hvide Kødbys arkitektur.

Også den blå farve, der er karakteristisk for området, optræder som kontrastfarve på alt fra døre til fliser og indbygget interiør.

Det industrielle look er blødt op indvendigt af forskellige træelementer i flere af rummene. For eksempel i specialdesignede læringstrapper, der skaber mulighed for varierende undervisningsformer.

Materialerne – inde såvel som ude – er samtidig valgt med fokus på at bygge mere bæredygtigt. 

Vi har blandt andet taget udgangspunkt i begrebet 'design for disassembly, som betyder, at skolens bygningsdele er lette at skille ad og skifte ud, hvis behovet opstår.

En smag af Kødbyen

Udover farverne fra Den Hvide Kødby er den lokale madkultur flyttet med ind i byggeriet. 

Skolen har nemlig glæde af en madskole med eget produktionskøkken, hvor eleverne kan lære om alt fra fødevarer til madspild og sunde spisevaner.

Produktionskøkkenet er placeret nederst i bygningen for at være i tæt forbindelse med Kødbyens mange madsteder.

Skole og idrætshal

I den anden ende af stueetagen ligger en ny, stor idrætshal, som både kommer skolen og Vesterbros lokale fritids- og foreningsliv til gavn.

Placeringen nederst i bygningen betyder, at hallen er nem at tilgå, når skoledagen er slut, og resten af bygningen er lukket ned. 

Tumlesal på toppen

Skolens fritidsordning har til huse øverst i bygningen for at sikre en uforstyrret hverdag for både børn og pædagoger. 

Også her er der gode rammer for en aktiv hverdag. Fritidsordningen har nemlig sin helt egen tumlesal med plads til forskellige aktiviteter som leg, klatring, boldspil og teater.

Uderum med udsigt

Skolen rummer også forskellige aktive uderum med skolegårde på både tag og i terræn. 

Her kan eleverne boltre sig i både rutsjebaner og klatrestativer. Ligesom de kan nyde godt af grønne områder med nyttehaver, som også kan bruges til undervisning i madskolen.

Når skoledagen er slut, vil en del af udearealerne være åbne for offentligheden. Udefrakommende kan på den måde komme op i højden og nyde udsigten over byen.

Fakta

Beliggenhed: Skelbækgade 19, 1717 København V

Areal: 12.500 m2

Bygherre: Byggeri København

Arkitekter: Nord Architects, BBP Arkitekter

Rådgivere: Norconsult, BOGL

Totalentreprenør: BAM Danmark